Rondreis met kinderen | Onze top tips

0

Een rondreis met kinderen: waar ga je heen en wat zijn de dingen waar je op let? Wij hebben al meerdere rondreizen gemaakt met het gezin en delen onze ervaringen en tips!

Wij waren met de kinderen op diverse rondreizen: zo waren we in Thailand, Spanje, Portugal en binnenkort gaan we naar Schotland. Andere bloggers van Reistipsmetkids hebben ook toffe rondreizen gemaakt: door Noorwegen, Australië, Slovenië, Vietnam en Denemarken onder andere.

Daarom delen we nu onze tips voor een rondreis met het gezin: waar let je op en wat zijn mooie bestemmingen?

Rondreis met kinderen: praktische tips

We beginnen met de praktische tips voor als je op een rondreis met het gezin gaat. Veel van de tips hebben betrekking op een rondreis met de auto, de meeste kan je ook gebruiken als je op een andere manier rondreist.

Afstanden

Als je op een rondreis gaat, dan ben je geregeld een tijd aan het reizen. Wij proberen het aantal reisdagen met langere afstanden te beperken. Of een of twee reisdagen met veel reisuren, of meerdere kortere reisdagen. Net wat beter uitkomt.

Vertrektijd

Bij lange reisdagen, bijvoorbeeld een reisdag van 6 – 12 uur rijden, passen wij de vertrektijd aan op “wat handig is”. Soms is de vertrektijd dan pas om zes uur ’s avonds, omdat je dan geen last hebt van files. En soms is de vertrektijd vroeg in de ochtend, zodat je een aantal stukken waar vaak files zijn al gehad hebt.

Aantal reisdagen

Tijdens een rondreis ben je uiteraard veel aan het reizen. Wij proberen het aantal reisdagen toch – zoveel mogelijk – te beperken. Als we iedere dag naar een volgende bestemming gaan, en een volgende overnachting, dan doen we de kinderen daar geen plezier mee.

Daarom wisselen we het aantal nachten op een plek af: soms een of twee nachten op een plek en daarna vier of vijf nachten. De plekken waar we zolang blijven kiezen we wel strategisch uit, zodat er voldoende te doen is tijdens die dagen.

Aantal overstappen

Als we niet rondreizen met de auto maar bijvoorbeeld met het openbaar vervoer, dan beperken we het aantal overstappen tijdens een reisdag. En als er wel meerdere overstappen zijn, dan zorgen we voor een wat rustigere dag daarna.

Vermaak onderweg

Een van de belangrijke dingen tijdens een rondreis met kinderen: hoe zorg je ervoor dat de kinderen het naar hun zin hebben en niet de hele tijd aan het zeuren zijn?

 • Speelgoed: we hebben een blog geschreven over speelgoed voor op reis, met heel wat tips voor leuke spelletjes.
 • Luisterboeken.
 • Een tablet of I-pad werkt meestal.
 • De Nintendo Switch is ook heel tof.
 • Marilyn heeft een heel aantal spelletjes die ze in de auto speelt met de kinderen. Lees ze in de blog over een autovakantie met kids.

Kinderen voorbereiden

Voor een reisdag vertellen we de kinderen wat ze kunnen verwachten: hoelang zijn we onderweg, waar gaan we heen en eventueel: waar stoppen we onderweg waarschijnlijk. Op die manier is het voor de kinderen overzichtelijk en weten ze waar ze aan toe zijn!

Stopplaatsen

Tijdens een rondreis met kinderen zoeken we naar leuke stopplaatsen. Dit kan een tankstation met een speeltuintje zijn, maar liever is het een leuk café, een mooie natuurgebied zodat we kunnen wandelen, een bezienswaardigheid of een leuk stadje.

Zo maakten we tijdens onze rondreis door Portugal en Spanje op de route van Lissabon naar Sevilla een tussenstop in Badajoz, een Spaanse grensstad. Niet direct een stad voor een stedentrip, maar met een kasteel, speeltuin en ijsjeswinkel wel erg leuk voor een wat langere pauze.

Snacks

Eten en drinken: dit hebben we altijd bij ons! Waar je als volwassene echt wel even zonder eten kan, is dat als kind anders. Om niet continue bij een wegrestaurant te hoeven eten, nemen wij een heleboel snacks mee. Groente, fruit, bolletjes, crackers, koekjes en voldoende water.

Vaak haal ik dit in een supermarktje voordat we op pad gaan, de kinderen willen dan mee want dan mogen ze een snoepje uitkiezen voor onderweg.

(De regel ieder half uur een snoepje werkt goed als ze echt geen zin meer hebben in het zitten in de auto en elkaar anders in de haren vliegen.)

Schone kleding

Wat we ook altijd bij de hand hebben is schone kleding. Met hele jonge kinderen heb je vaak een luiertas bij de hand, met oudere kinderen blijft het handig om een setje schone kleding apart te leggen “voor het geval dat”.

Zijn we op een bestemming waar het warm is, dan leg ik soms ook de zwemspullen apart. Als je toevallig een strandje tegenkomt wil je er natuurlijk wel gebruik van maken.

Nationaal Militair Museum

Rondreis met kinderen: mooie bestemmingen

En dan: waar ga je heen op rondreis? Ik kan natuurlijk niet alle landen aanraden want dat zijn er wel heel er veel. Maar ik zal een aantal mooie bestemmingen uitlichten:

 • Jolanda ging op een rondreis door Sicilië met haar gezin. Sicilië ligt helemaal in het zuiden van Italië en is een eiland met mooie stranden, veel bezienswaardigheden en natuurlijk het Italiaanse leven.
 • Wij waren op een rondreis door Spanje en Portugal. Wat hieraan zo leuk was, was de diversiteit. We kwamen langs hele mooie steden als Sevilla en Lissabon, we kwamen op de mooiste stranden in de Algarve en hebben prachtige natuur gezien. Deze reis zouden we zo nog eens doen.
 • Een andere manier van rondreis is om op Interrail te gaan: een rondreis met de trein. Dit deed ik van de zomer en het was fantastisch. Zo gaaf dat ik komende zomer weer eens wil gaan.
 • Costa Rica staat hoog op mijn wensenlijst voor een rondreis. Een land met heel veel natuur, bijzondere dieren en mooie stranden.
 • Een aantal bloggers waren in Denemarken, een land dat erg geschikt is voor een rondreis. Eva deelde haar rondreis door Denemarken.
 • Ga je voor een rondreis met kinderen, dan is Amerika waarschijnlijk een van de bestemming waar je over nadenkt. Het westen van Amerika is zeker tof maar ook Florida met kinderen is een aanrader!
 • Laatste tip in dit rijtje: eilandhoppen op de Canarische eilanden. Wij deden dit met de kinderen en combineerden Tenerife met La Palma. Dit was ontzettend leuk: de afstanden tussen de eilanden zijn niet groot en de eilanden zijn best divers. Welke eilanden je bezoekt? Lees het in het artikel over de Canarische eilanden met kids.

Rondreizen met gezin: aanbieders

Ga je op een rondreis dan heb je goed beschouwd twee mogelijkheden: of je stelt je rondreis zelf samen, of je laat je rondreis samenstellen door een reisaanbieder.

Wij kiezen er vaak voor om de rondreis zelf samen te stellen. Voor de huurauto hebben we goede ervaringen met Sunny Cars en voor de overnachtingen kijken we op Booking.com.

Wil je liever op een reis die voor je wordt samengesteld, dan zijn er enkele goede aanbieders voor gezinnen:

 • Pharos rondreizen: een aantal bloggers van Reistipsmetkids heeft hier goede ervaringen mee.
 • Riksja kids stelt samen met jou een rondreis samen.
 • Djoser biedt familiereizen aan voor verder weg maar ook binnen Europa.

Wat zijn jouw tips en bestemmingen voor rondreizen met kinderen? Bekijk ook ons overzicht van verre bestemmingen voor inspiratie.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.