Bestemmingen vakantie met peuter | 10x Tips

Je wilt op een vakantie met peuter van 2 jaar, of misschien is 1 jaar of 3 jaar. Hiervoor ben je op zoek naar leuke bestemmingen. Het goede nieuws is dat je niet gebonden bent aan schoolvakanties, tenzij je zelf in het onderwijs werkt. Hierdoor kan je goedkoper op reis dan tijdens de vakanties. 

Wil je weten hoe je dat doet, een vakantie met peuter? Eerder deelden we al een aantal tips nadat wij met onze peuters in binnen- en buitenland op reis zijn geweest. Dat was de ene keer wat uitdagender dan de andere keer. Voor onze kinderen bleek voldoende rusttijd belangrijk, evenals een speeltuintje of grasveld bij de accommodatie in de buurt. En in dit artikel over vakanties met kleine kinderen staan allerlei tips voor leuke vakantiesĀ in Nederland, een gezinsvakantie in Europa en ook tips voor kindvriendelijke verre bestemmingen.

Vakantie met peuter in Nederland

Terschelling

Ook in Nederland zijn er ontzettend veel mooie plekken voor een vakantie met peuter! Mijn favoriet op dit moment is Terschelling: dit is een prachtig eiland waar meer dan genoeg te doen is. Huur een fiets en ontdek het eiland.

Waar je verblijft met een peuter? Het Beach Park Schuttersbos is een knus en kindvriendelijk vakantiepark in Midsland. Vanaf dit park loop je zo het bos en de duinen in. Voor de kinderen is er een leuke speeltuin met een piratenboot, schommel en klimtoestellen.

Beach Park Schuttersbos op Terschelling

Texel

  • Een andere goede optie voor een vakantie met peuter in Nederland is het Waddeneiland Texel. Dit eiland is groter dan Terschelling en je vaart er in veel minder tijd heen. Ook is het goedkoper om je auto mee te nemen. Op het eiland Texel zijn er veel strandtenten, restaurants en leuke kinderactiviteiten. Omdat het eiland wat groter is, is er wat minder het “knusse eilandgevoel”. Welke Waddeneiland je kiest hangt echt af van wat je zoekt.

Wij verbleven bij Landal Sluftervallei en de omgeving van dat park was erg mooi. Landal Sluftervallei ligt in het noorden van Texel, haast zo ver mogelijk van de boot weg als mogelijk is op het mooie eiland! Het huisje in Landal is knus, schoon, mooi ingericht en alles wat je nodig hebt is er. Het zwembad van Landal Sluftervallei heeft een klein badje met een glijbaantje voor de kinderen. In het grote bad zijn drie 25 meter banen, er is een glijbaan en een ander deel om in te spelen. Ook is er een bubbelbad.

Drenthe

Afgelopen jaar waren wij met de schoonfamilie in Drenthe en die omgeving bleek onverwacht mooi te zijn! De natuur is mooi, je kan naar de Hunebedden, er zijn wat pretparken en er is een dierentuin. In deze provincie zijn er verschillende Nationale Parken, natuurgebieden, hunebedden en mooie heidegebieden. Daarnaast is het een provincie waar relatief (voor Nederlandse maatstaven) weinig mensen wonen, waardoor je veel ruimte hebt. Verder zijn er tal van leuke uitjes en kinderactiviteiten te doen. 

Hier verblijf je tijdens een vakantie met peuter bijvoorbeeld in het fantastische Hof van Saksen, met luxe accommodaties en veel faciliteiten. Het leuke aan dit vakantiepark is dat er faciliteiten zijn voor een vakantie met peuter, maar ook voor een vakantie met puber. Er is ontzettend veel te doen op dit vakantiepark.

Marinapark Volendam

Zuid-Limburg

De regio Zuid-Limburg trekt mij enorm! Met de prachtige heuvels, de mooie steden en het doet wat meer Zuid-Europees aan. Je hebt hier tal van wandelingen, leuke uitjes en vele uitzichten. Het is als een vakantie in het buitenland, maar dan toch in eigen land, of net over de grens als je in BelgiĆ« woont. De wereldtuinen vanĀ Mondo VerdeĀ zijn een heel divers uitje voor een vakantie Zuid-Limburg met kinderen. Zo zijn er dieren, je ziet hele mooie tuinen en er zijn een aantal attracties. En Gaia ZooĀ staat bekend als een van de beste dierentuinen van Nederland. Als je op een vakantie Zuid-Limburg met kinderen bent mag je deze dierentuin dan ook niet overslaan.

Waterland in Noord-Holland

In Noord-Holland is een verblijf in Waterland, de regio direct boven Amsterdam, prachtig. Het stadje Monnickendam ligt in de buurt van Amsterdam, vlakbij Volendam en Edam. Je kan een dagje naar Amsterdam gaan, gaan spelen bij het recreatiegebied het Hemmeland in Monnickendam. Vaar over de Gouwzee van Volendam naar Marken of bezoek Hoorn en Alkmaar. Er zijn tal van mogelijkheden!

Hof van Saksen

Vakantie met peuter in Belgiƫ

En ook in Belgiƫ zijn er hele leuke gebieden voor een vakantie met een kindje van 1, 2 of 3 jaar. Hier tippen we 3 mooie plekken!

Bij Park Molenheide in Belgisch Limburg voelt ieder kind zich thuis. Het vakantiepark is onlangs verkozen tot meest kindvriendelijke park van het land! Er is een overdekt zwemparadijs, metĀ  4 zwembaden en 4 glijbanen. Daarnaast is er hier de grootste overdekte binnenspeeltuin in de Benelux met 7.500 m2 aan speelplezier. Dit vakantiepark ligt in een bosrijk gebied met groene natuur van 1.000.000mĀ² groot! In de omgeving ga je naar Plopsa Indoor in Hasselt of naar het grote museum Bokrijk.

  • Of verblijf tijdens een vakantie met peuter van 1, 2 of 3 jaar aan de Vlaamse kust. Hier kan je fantastisch verblijven bij Center Parcs Park De Haan, op ongeveer 1 kilometer van het strand van De Haan. Er is onder meer een groot zwembad met twee glijbanen en een nieuwe wildwaterbaan. Daarnaast is er de indoor speelwereld BALUBA en water- en strandsporten zijn mogelijk.

Vakantie met peuter in Europa

Europa heeft zoveel mooie plekken en regio’s! Het is daarom moeilijk om slechts een aantal tips te geven.

Duitsland

We beginnen met ons buurland Duitsland. Bij Duitsland dacht ik aan regen en saai. Totdat ik met de kinderen naar Berlijn ging! Sindsdien denk ik bij Duitsland aan kindvriendelijk, afwisseling, betaalbaar. Ik was verrast door de hoeveelheid kinderactiviteiten in Berlijn en hoe makkelijk het was om naar Berlijn te reizen met de trein. Daarna ontdekten we onder andere het Zwarte Woud en de AllgƤu en sindsdien is Duitsland een van onze favoriete vakantiebestemmingen voor een gezinsvakantie!

Wil je naar Duitsland, dan kan je er gemakkelijk met de trein of de auto heen reizen. Kies je voor een vakantie in een van de vele steden, aan de Duitse waddenkust of een van de prachtige natuurparken?

Landal Sonnenberg ligt aan de Moezel, op een bosrijk bergplateau midden tussen de wijnvelden. Overnachten kan in bungalows, appartementen, stacaravans en campingplaatsen. Er is een zwembad met peuterbad en een indoor speeltuin.

Landal Sonnenberg

Spanje

Dan Spanje. Ook een van de reisbestemmingen met peuters waar ik een vooroordeel over had. Jongeren en drank was dat eigenlijk. Totdat ik met mijn zus en peuter naar Mallorca ging. Het was december, maar het weer was aangenaam, het eiland was prachtig en de bevolking was zo kindvriendelijk. Sindsdien zijn we al een aantal keer op een kindervakantie Spanje geweest, onder andere in Andalusiƫ. De Spaanse Pyreneeƫn staan nu hoog op de lijst.

Waarom Spanje? De bevolking is super kindvriendelijk, je kan naar een van de vele gave steden, er zijn mooie stranden, natuurgebieden, bergen en je kan er goed eten. Daarnaast is Spanje echt ingericht op gezinnen en zijn er op veel plekken speeltuinen. Kijk niet gek op als je om 9 uur ‘s avonds nog hele gezinnen in een speeltuin ziet zitten.

Mijn absolute verrassing voor een vakantie met peuter in Spanje is Mallorca. Een prachtig eiland, zeker buiten de zomervakantie wanneer het overvol is. Ik was hier met mijn peuter en we hebben genoten. Super mooie natuur, bergen, stranden, blauw water en Palma de Mallorca is een hele leuke hoofdstad. Je vliegt er voor weinig geld heen en als je in de niet toeristische restaurants eet dan kan je een menu krijgen voor ā‚¬ 10,-. En ook het eiland Menorca is ideaal voor een vakantie met peuters.

  • SPLASHWORLD PLAYA ESTEPONA heeft entertainment voor het hele gezin in AndalusiĆ«! Met golfslagbad, twee kronkelglijbanen en de duizelingwekkende trechterglijbanen.
SPLASHWORLD PLAYA ESTEPONA

IJsland

Wil je naar een bijzondere Europese bestemming, dan is een familiereis IJsland een aanrader. Blogger Eva was op vakantie op IJsland met gezin en kwam terug met super gave foto’s. Daarnaast schreef ze: “Die twijfel vooraf, of IJsland nou wel zo geschikt is met kleintjes, was echtĀ niet nodig geweest.”

ReykjavĆ­k is een overzichtelijke stad met een mooie ligging aan het water. Verder is er in IJsland schitterende natuur en in ongeveer twee weken zie je veel van het eiland. Het hoeft niet een mega dure vakantie te worden, wel moet je letten op de accommodaties die je boekt. En er zijn in IJsland veelĀ gratis activiteiten, zoals wandelingen van Hellnar naar Arnarstapi en door de kloof bij FjaĆ°rĆ”rgljĆŗfur. Verder kun je watervallen en bijna alle highlights in de omgeving van MĆ½vatn en rondom de Golden Circle gratis bezoeken.

  • Local Hero Travel biedt een IJsland familiereis door de spectaculaire natuur met wandelen onder de hoogste watervallen, een boottocht op zoek naar walvissen, spuitende geysirs en varen op een lagune vol lichtblauwe ijsbergen.

Tsjechiƫ

Tsjechiƫ is een tof vakantieland voor gezinnen en staat daarom bij de aanraders voor reisbestemmingen met peuters. Van een wintervakantie in de sneeuw in Klinovec tot een zomerse vakantie aan een meer: het kan hier allemaal. Ga je naar Tsjechiƫ met kinderen, ook per Interrail rondreis goed mogelijk, dan kan je steden, kastelen en natuur goed combineren. Bijkomend voordeel: Tsjechiƫ is een relatief goedkoop vakantieland.

Een stedentrip Praag met kinderen is gaaf. De stad is heel mooi en er zijn veel interessante musea en kinderactiviteiten. In onder andere Prachov Skaly, Adrspach en de Ostas zijn diverse rotsgebieden zo groot als een stad. Hier voel je jezelf zo klein als een kabouter tussen de ā€œReuzenā€rotsen die allemaal hun eigen vorm hebben.

Het gebied Zuid-Bohemen is heel erg mooi en waterrijk gebied. Dit gebied ligt tussen Praag en de Oostenrijkse grens. De Tsjechen gaan graag in deze regio op vakantie. Een van de aanraders om hier te verblijven is bij een Landal park Marina Lipno! Het is een vakantiepark in TsjechiĆ« met 306 appartementen en een veelzijdig watersportaanbod. Vlakbij het bungalowpark ligt het overdekte zwembad Aquaworld Lipno. – en dit doe je in de Noord-Bohemen in TsjechiĆ«

Sloveniƫ

Waar veel lezers mij op wezen is dat Sloveniƫ ideaal is voor een gezinsvakantie, ook met peuters. Het land wordt nog niet al teveel bezocht door toeristen, er is veel te doen en de natuur is mooi. Er zijn bergen, natuur, een kleine maar mooie kust, grotten en leuke kinderactiviteiten.

  • Vakantiepark Eko Terme Snovik liggen op een prachtige locatie. Slechts 30 km van de stad Ljubljana en omgeven door natuur en thermale bronnen. Er zijn talloze uitstapjes mogelijk; een dagje shoppen, wandelen door Ljubljana of met het treintje door Europaā€™s grootste druipsteengrotten in Postojna. 
  • Travelnauts stelt rondreizen op maat samen voor gezinnen, in SloveniĆ« zijn er enkele mooie rondreizen samengesteld! De rondreis wordt altijd afgestemd op jullie voorkeuren en wensen.

Meer tips voor vakantie met peuter in Europa

  • ItaliĆ« blijft favoriet! Ga bijvoorbeeld naar kindvriendelijk PiĆ«monte of het eiland SiciliĆ«.
  • In Griekenland heb je prachtige eilanden, ga naar Zakynthos of Corfu bijvoorbeeld.
  • Wil je wat meer avontuur? Een rondreis Zweden met peuter is leuk, of juist een vakantie in Noorwegen.

Vakantie met peuter | Verre bestemmingen

Mijn favoriete vakantie met peuter is toch wel een kindvriendelijke verre bestemming opzoeken. Ik houd van de lange reis (echt!), het onbekende ontdekken en mijn kinderen meer van de wereld laten zien.

Nieuw-Zeeland

Zit je niet om geld verlegen en durf je het aan om heel lang te vliegen? Dan zijn er twee erg geschikte opties. De eerste is een rondreis Nieuw-Zeeland. De bestemming Nieuw-Zeeland is er een met heel veel natuurschoon. Als je graag op het strand ligt en gaat winkelen, is het wel wat minder geschikt. De andere optie is Fiji, wat mij betreft echt een droombestemming. Veel verder dan Nieuw-Zeeland kan je vanaf Nederland en Belgiƫ niet gaan. Je kan in een keer vliegen, je kan ook kiezen voor een tussenstop van een aantal dagen op de heen- of terugweg.

  • Via Travelnauts kan je rondreizen op maat laten samenstellen voor een prachtige familiereis Nieuw-Zeeland. Travelnauts geeft Nieuw-Zeeland een 9 voor kindvriendelijkheid, vanwege de grote verscheidenheid aan natuur voor de kids, de vele bezienswaardigheden en activiteiten.

Kaapverdiƫ

Toen wij op vakantie gingen met een baby en een peuter waren we op KaapverdiĆ«, een nog niet zo heel bekende eilandengroep. Voordeel aan deze bestemming is dat je weinig tijdsverschil hebt, je hebt geen extra inentingen nodig en het is een zon zekere bestemming. Het resortĀ RIU PALACE BOAVISTAĀ is een kindvriendelijk enĀ luxe All Inclusive hotel op het zonnige eiland Boa Vista, aan het brede strand van Praia de Salines. Er is een ruime keuze uit restaurants en er zijn drie zwembaden. Voor de kinderen is er:

  • Kinderdisco
  • Speeltuin
  • RiuLand (4 t/m 7 jaar en 8 t/m 12 jaar)
  • Animatie
RIU PALACE BOAVISTA

Amerika

Met onze oudste, toen nog een baby, waren we in Amerika. Wat mij betreft ook een prima bestemming voor een verre reis met een peuter. Het land is schoon, veilig en de zorg is goed. Daarnaast zijn er zoveel plekken om uit te kiezen. Ik zou zo graag nog eens naar New York gaan, Boston bezoeken en West-Amerika. Wij waren in Florida en Atlanta.

Amerikaplus biedt de rondreis Kids Go West (23 dagen) aan. De meest populaire nationale parken van West Amerika worden gecombineerd met de leukste steden. Vanwege het rustige tempo en omdat je op de meest interessante locaties 2 en soms zelfs 3 nachten verblijft, heb je ruim de tijd om alle hoogtepunten van de Verenigde Staten te zien.

Curacao

Curacao met een peuter is zo’n goed idee! Het eiland biedt veel meer dan enkel zon en strand, alhoewel dat voor mij al goede redenen zijn om erheen te vliegen. Ga wel langer dan een week, je kind moet acclimatiseren na de lange reis.

  1. Het resortĀ Blue Bay, dat ligt bij Blue Beach, is een aanrader voor gezinnen met peuters. Met een wit zandstrand, gelegen aan een baai.
Blue Bay

Thailand

Eerste aanrader voor een vakantie met peuters buiten Europa is Thailand. Dit prachtige land biedt zoveel afwisseling dat het eigenlijk voor iedereen een aanrader is. Met het groene landschap in het noorden van het land en de mooie eilanden in het zuiden van Thailand.

In het noorden is het leven goedkoper (en minder toeristisch) dan in het zuiden. Hier heb je mooie natuur, bergen, bergtempels en watervallen. Wij hebben dan Bangkok en zuidelijk Thailand ontdekt. We wisselden de eilanden Koh Lanta en Koh Phangan af. Heerlijk vonden wij dat: ochtenden op het strand, rondrijden, tempels bezoeken, wandelen, zon. Met onze peuters was dit lage reistempo ideaal.

  • HetĀ resort Patong MerlinĀ ligt bij Patong Beach. Een resort met palmbomen, exotische bloemen en vriendelijk glimlachend personeel. Een 4-sterrenresort en dat met veel opties voor de kinderen: 2 kinderbaden, speelplaats, speeltuin en kidsclub.
Patong Merlin

Costa Rica

Volgende tip voor een vakantie met peuter buiten Europa is Costa Rica. Dit land is fantastisch qua natuur en zeker een aanrader om te gaan ontdekken. Waarom? Vanwege:

  • De fantastische natuur,
  • de vele dieren,
  • de nevelwouden,
  • prachtige stranden,
  • de vulkaan.

Een gezinsreis Costa Rica is afwisselend, avontuurlijk en mooi. Het is een van de veiligste landen in Midden-Amerika. Daarnaast is Costa Rica een heel relaxte vakantiebestemming voor gezinnen. De mensen zijn er aardig, beleefd en laten je rustig je gang gaan. Omdat het land niet zo groot is (ongeveer 1,2x zo groot als Nederland) kan je tijdens een rondreis veel ervan ontdekken. Als je zoekt naar een afwisselende reisbestemming dan zit je goed in dit Midden-Amerikaanse land.

Welke bestemming heeft jouw voorkeur voor een vakantie met peuter?Ā Lees over de leukste verre reizen met kleuters en peuters.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Sallandse Heuvelrug met kinderen | 10x uitjes

Naar de Sallandse Heuvelrug met kinderen? Onlangs waren wij een weekend in dit gebied...

Achterhoek met kinderen | 9x Uitjes & vakanties

Wat er te doen is in de Achterhoek met kinderen? Dit is een veelzijdige...

Treinbestemming Frankrijk met kinderen | 5x Tips

Op vakantie met de trein naar Frankrijk en zoek je een leuke bestemming die...

Net over de grens in Duitsland met kids |...

Net over de grens in Duitsland zijn er voor kinderen veel leuke activiteiten te...

Vakantiebestemming met baby – 7 Tips

Op zoek naar een vakantiebestemming met baby? Die eerste vakantie met baby is heel...

Vakantie met kinderen | 35 Leukste vakantiebestemmingen

Op vakantie met kinderen en je zoekt de mooiste vakantiebestemming? Veel gezinnen vragen zich...

Categorieƫn