Maagdenburg met kinderen | 11x Kinderuitjes

Maagdenburg ligt in de voormalige DDR en is voor gezinnen nog een redelijk onbekende reisbestemming. Vanaf Utrecht rijdt je er in zo’n 5 uur heen en de stad Berlijn ligt op ongeveer 1,5 uur rijden vanaf Maagdenburg. Wat doe je in Maagdenburg met kinderen? En hoe leuk is het om deze stad te bezoeken? Sigrid was er met haar dochter en deelt hun ervaringen!

Maagdenburg met kinderen bezoeken

Stadswandeling

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Maagdenburg compleet verwoest. Daarna is eigenlijk alleen de Dom gerestaureerd. Maagdenburg staat ook bekend om Otto van Guericke. Hij was van 1646 tot 1681 burgemeester van Maagdenburg, maar hij was ook fysicus. Otto heeft door de proef met de Maagdenburgse halve bollen het bestaan van vacuüm en luchtdruk aangetoond.

Wil je de stad en haar geschiedenis beter leren kennen? Ontdek de stad dan met een stadwandeling. Tijdens deze wandeling passeer je alle (historische) hoogtepunten van de stad. Je loopt onder andere over de Fürstenwall, een deel van de vestingmuur met twee gerestaureerde vestingtorens en je zal een bezoek brengen aan de Magdeburg Cathedral. De stadsgids zal je alle ins & outs vertellen.

Maagdenburg

Activiteiten in Maagdenburg met kinderen

Wat is er allemaal te doen in Maagdenburg? Veel. En dan op ieder vlak! Voor zowel kunstliefhebbers als voor gezinnen, iedereen kan hier terecht. Het is een stad met ontzettend veel mogelijkheden. Onze trip in Duitsland was grotendeels gericht op gezinnen en in dit blog neem ik je graag mee langs de diverse activiteiten die geschikt zijn voor kinderen.

Schommelen onder de Hubbrücke

De Hubbrücke is één van de oudste en grootste hefbruggen in Duitsland en de brug is inmiddels een monument. Onder deze brug hangt een gigantische grote schommel. Je kan er zeker met z’n vieren tegelijk op. Vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht op de stad.

Rond deze schommel zitten de uitwateren waar je heerlijk kan picknicken terwijl de kinderen aan het schommelen zijn. Natuurlijk wel een oogje in het zeil houden!

Adres: 39104 Maagdenburg, Duitsland

Maagdenburg

Grüne Zitadelle (Green Citadel)

Je weet niet wat je ziet! De Groene Citadel lijkt zo een kopie van een tekening die gemaakt zou kunnen zijn door een kind. En dat bedoel ik niet verkeerd! Kinderen hebben een enorme fantasie en kunnen de kleinste details verzinnen en tekenen en dat is ook gebeurd bij dit gebouw. Hoewel de naam je in eerste instantie iets anders doet vermoeden, dit gebouw is hartstikke roze. Zeker een aanrader om hier even te stoppen tijdens een trip naar Maagdenburg met kinderen.

De Grüne Zitadelle is ontworpen door Friedensreich Hundertwasser. Er zijn 55 appartementen in gehuisvest in het gebouw. Hundertwasser vond dat iedere m2 die je aan de aarde onttrekt voor een bouwwerk, je ook aan die aarde terug moet geven door plek te maken voor groen. Op en aan het gebouw. En dit maakt de Grüne Zitadelle bijzonder: de daken zijn groen van gras en uit sommige ramen groeit een boom. Je kijkt je ogen dus uit bij dit kleurrijke architectonisch hoogstandje.

Adres: Breiter Weg 10A, 39104 Magdeburg, Duitsland
Website

Grüne Zitadelle

Wassenstrassenkreuz en Kanalbrücke Magdeburg

De Kanalbrücke in Magdeburg is een technisch hoogstandje. Deze waterbrug loopt over de Elbe, waardoor twee rivieren zich dus kruisen. Over de wateren varen grote vrachtschepen. Er is ook een watersluis waar deze binnenvaartschepen gebruik van maken. Het is fascinerend om te zien hoe water zich verplaatst naar hoger of lager gebied en de schepen dus zakken of stijgen.

Kinderen zullen het spannend vinden om de sluisdeuren te zien openen en dat het vrachtschip onder hen verder zal varen. Een prachtig en indrukwekkend gezicht. Je kan rondvaarten maken door het groene gebied om zo kennis te maken met de Elbe en deze brug en sluis. Als het mooi weer is, is dit een absolute tip!

Maagdenburg met kind

Elbauenpark

Het Elbauenpark is een groen doe-park is 100 hectare groot, dus gooi de stepjes, fietsjes, voetballen en picknickmand maar in de auto voor een heerlijke (mid)dag weg. Het is echt een leuk uitje in Maagdenburg met kinderen. De toegangsprijs voor volwassenen is maar € 6, – en voor kinderen van vier tot 17 jaar zelfs maar € 4, -.

Er zijn diverse tuinen, van rozentuin tot aan een bamboebos en er zijn zeer veel verschillende activiteiten. Je kan er onder andere rodelen, klimmen, fitnessen, spelen in een waterpark, verdwalen in een doolhof, rondrijden met een treintje en er is zelfs een zip line. Voor elk wat wils dus.

Maar de kroon van het Elbauenpark is toch echt Jahrtausendturm, een zestig meter hoge toren met aan de binnenzijde een interactieve tentoonstelling. Je kan het wel vergelijken met Nemo in Amsterdam. Ook hier leer je alles over geschiedenis, technologie en wetenschap door het doen van proeven. Ieder kind kan hier uren zoet mee zijn. Jahrtausendturm is overigens de hoogste houten toren in Europa en je kan de toren aan de buitenzijde bewandelen.

Pak ook even het treintje naar het Vlinderhuis, een warme kas waar vlinders vrij rond vliegen in een tropische omgeving. Er is ook een kast waar je de cocons van vlinders ziet hangen en misschien zie je er net wel eentje uitkomen.

Adres: Tessenowstraße 7, 39114 Magdeburg. Website

Maagdenburg met kinderen

Zoologischer Garten Magdeburg

Wij noemen dit in Nederland een dierentuin en dat is natuurlijk altijd een dikke hit bij kinderen. Deze dierentuin is niet heel erg groot en is goed te overzien. De bewoners zijn erg divers, precies wat je van een dierentuin verwacht. Je kan er ook een potje midgetgolf spelen en er is een leuke speeltuin met diverse glijbanen. Plezier verzekerd in deze dierentuin en zeker een aanrader voor een middag vermaak. Niet overslaan dus tijdens een stedentrip Maagdenburg met kinderen!

Adres: Zooallee 1, 39124 Magdeburg, Duitsland
Website

Poppentheather Magdenburg

In dit museum, want dat is het eigenlijk, leer je door middel van een audiotoer over de geschiedenis van het poppentheater. In de kelder kunnen kinderen zelf met poppen spelen. En tijdens de route door het pand zie je enorm veel verschillende poppen die door de jaren heen gebruikt zijn in verschillende theaterstukken. Deze poppen staan tentoongesteld in verschillende settings en overal waar je kijkt is wel iets te zien.

Zo zie je poppen in een pipowagentje, in een setting uit de oorlog, maar ook een aantal sprookjesfiguren bij elkaar. De ene pop is spannend om te zien, op de andere pop ben je gelijk verliefd.

Er is ook een restaurantje bij dit leuke poppentheater en ik wil je graag op de leuke klok wijzen die er hangt. Mijn dochter en ik kregen er geen genoeg van. We hebben 10 minuten lang, elke seconde naar deze klok gekeken en we hadden er nog geen genoeg van.

Adres: Warschauer Str. 25, 39104 Magdeburg, Duitsland
Website

Maritim Hotel Magdeburg
Maritim Hotel Magdeburg

Overnachten in Maagdenburg met kinderen

Maritim Hotel Magdeburg

Wij mochten verblijven in het Maritim Hotel . Dit hotel heeft een parkeergarage in de kelder, ideaal, en het ligt centraal ten opzichte van het openbaar vervoer en de verschillende bezienswaardigheden. Het hotel lijkt in de binnenzijde op een schip, heeft een binnenhoogte van 32 meter en bestaat voornamelijk uit glas. Ook zijn er 2 glazen liften die je op en neer ziet gaan. Mijn dochter vond het prachtig om te zien.

In het hotel is ook een zwembad en na een drukke dag nam mijn dochter daar graag even een duik om vervolgens rozig het bed in te duiken. Aan het ontbijt buffet leek geen einde te komen, er was ontzettend veel keuze. Toch zou ik dit mooie hotel niet direct aanraden voor een familieverblijf. Het is voornamelijk een hotel waar zakenmannen (ja, mannen, erg weinig vrouwen) verblijven en het is niet op en top gezellig. Er wordt gewerkt, er wordt hier geen vakantie gevierd.

Adres: Otto-von-Guericke-Straße 87, 39104 Magdeburg, Duitsland

Dorint Herrenkrug Parkhotel Magdeburg

Dorint Herrenkrug Parkhotel Magdeburg

Blogger Karlien verbleef tijdens haar bezoek aan Maagdenburg in het Dorint Herrenkrug Parkhotel . Zij maakte hier een tussenstop onderweg naar Tsjechië met haar gezin. Dit 4-sterrenhotel ligt in het Herrenkrug park, tegen de rivier de Elbe aan. De tram naar het stadscentrum stopt voor de deur en het leuke Elbauenpark ligt vlakbij, aan dezelfde kant van de rivier.

Het is een wat luxer en tegelijkertijd ook een wat ouder hotel. Er is dan weer wel een binnenzwembad en er zijn familiekamers. Ook kan je er gratis parkeren. Al met al een prima plek voor een overnachting!

Restaurant Vapiano

Kindvriendelijke restaurants in Maagdenburg

Er zijn heel veel restaurants in Maagdenburg. Één restaurant waarvan ik zeker weet dat het altijd goed is voor kinderen, is Vapiano. Ik zou willen dat er een filiaal bij ons in de stad zat! In mijn ogen is Vapiano uniek in het concept. Vapiano serveert Italiaans eten. Denk dus aan pasta’s en pizza’s. Aan een lange balie waarachter koks staan, kies je je maaltijd en maken zij het klaar waar je bij staat. Ik koos voor een pasta maaltijd en uit een grote kast werd een eenpersoonszakje pasta gepakt die ik zelf had uitgekozen. Vervolgens werd het klaar gemaakt met alleen maar verse groente en kruiden.

Mijn dochter koos voor een pizza salami, altijd goed, en koos daar de extra kaas bij. Wat ik zelf ook fijn vond is dat de maaltijden niet té groot zijn. Precies goed en er bleef dus niets over. En de prijs? Zéér betaalbaar!

Adres: Ulrichpl. 1, 39104 Magdeburg, Duitsland

Stedentrip Maagdenburg met kinderen, een aanrader?

Maagdenburg is een stad in ontwikkeling maar wel een stad met heel veel mogelijkheden. Bezoek deze stad als rustpunt van je reis en trek er met kinderen een dag of 2 a 3 voor uit. De activiteiten in deze stad zijn voor kinderen heel erg leuk en goed te doen. Daarbij is het echt een Duitse stad, dus je hebt echt het gevoel er tussenuit te zijn, en dat is toch eigenlijk waar we die stedentripjes voor doen!

Maagdenburg met kinderen is zeker een leuke stedentrip als je net wat anders wilt dan de bekende steden als Berlijn, Londen en Parijs.

Meer stedentrips net over de grens?
Denk ook eens aan Hasselt, Düsseldorf of Keulen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Wenen met kinderen | 37x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee...

Saar-Hünsruck met kinderen | 11x Uitjes

Op vakantie naar het natuurpark Saar-Hünsruck met kinderen in Duitsland? Wij waren er en...

Categorieën